« Geri dön

»  -içindekiler

İletişim bilgileri

 

Ana sayfa

Ana sayfa / Veterinerlik Kitapları / »

KOYUN HASTALIKLARI Kitabı (tükendi, bulunamaz)

Çeviri Editörü:

Prof.Dr. T.Yeşildere, Dr. O.Deprem

Türkçe'ye Çeviren:

E.Zeren,G.Bahtiyar

Orijinal adı:

Sheep Medicine

İngilizce Yazarı:

P.R.Scott

Kitap Ebadı:

19.5 x 26 cm

Sayfa sayısı:

336

Baskı tarihi:

2009

Kitap kapak:

Renkli Karton kapak

Kitap içi:

Kuşe kâğıt

Resimler:

Tamamı Renkli, Toplam 649 renkli fotoğraf

 

 
  SİPARİŞ VER 
 
 

ÖNSÖZ

4

KISALTMALAR

5

AÇIKLAMALAR

6

Bölüm   1:      Giriş

7

Bölüm   2:      Yetiştiricilik

12

Bölüm   3:      Üreme Sistemi

 

Kısım 1:    Dişi Üreme Sistemi

33

Kısım 2:    Erkek Üreme Sistemi

72

Bölüm   4:      Kuzularda Neonatal Hastalıklar

83

Bölüm   5:      Sindirim Sistemi

99

Bölüm   6:      Kalp ve Solunum Sistemi

 

Kısım 1:    Toraks

137

Kısım 2:    Kardiyovasküler Sistem

161

Bölüm   7:     Nörolojik Hastalıklar

165

Bölüm   8:      İskelet ve Kas Sistemi

199

Bölüm   9:      Üriner Sistem

232

Bölüm   10:   Deri

243

Bölüm   11:   Göz Hastalıkları

265

Bölüm    12:   Meme Bezleri

271

Bölüm    13:   Metabolik Bozukluklar ve İz Element Yetmezlikleri

279

Bölüm   14:   Paraziter Hastalıklar

297

Bölüm   15:   Anestezi

315

Bölüm   16:   Çeşitli Hastalıklar

320

Ekler:             Uygulama Bültenleri

324

İNDEKS

328

 

ÖNSÖZ

Bu kitabın başlıca amacı, ticari koyun yetiştiriciliğindeki sağlık uygulamaları ve ekonomik sınırlılıklar göz önünde bulundurularak ve çok sayıda nitelikli resim eşliğinde,veteriner hekimlerin karşılaştığı önemli koyun hastalıklarının nasıl araştırılacağını, tedavi edileceğini ve kontrol altına alınacağını tanımlamaktadır.

     Yazar, koyun hastalıklarına ilişkin yürüttüğü kendi klinik araştırmalarından yararlanarak ve meslektaşlarıyla iş birliği içinde, son 25 yıl içinde bilimsel dergilerde çok sayıda yayın yapmıştır. Bu klinik çalışmaların pratik uygulamaları kitap içinde vurgulanmıştır: örneğin çiftlik koşulları altında ekstradural anestezi kullanımı: nörolojik hastalık olgularında beyin omurilik sıvısının toplanması ve analize ilişkin klinik uygulama ve ultrasonografinin tanısal değeri. Bunlar küçükbaş hayvanları konu alan klinik hekimliğin ders kitaplarında nadiren ele alınan yönlerdir. Koyun hastalıklarının tanısı, tedavisi,prognozu, kontrolü ve uygun olduğunda post mortem özellikleri tanımlanmıştır. Sunulan resimler okuyucuya hastalık sürecinin tüm evrelerini göstermekte tanıda, önem taşıyan klinik özelliklerinin altını çizmektedir.Bu kitabın biricilik özelliği, sağlıkla ilgili kısımların her hastalığa ait hayvan sağlığı uygulamaları hakkında yorumlamaya ve tartışmaya olanak sağlayan, yazarın büük ölçekli gözlem verileri tarafından desteklenmiş olmasıdır.

      Kitap veteriner hekimler ile klinik rotasyonlarını yapan veteriner hekimliği öğrencilerine yöneliktir. Tanımlanan tekniklerin ve tedavilerin pek çoğu bilimsel dergileri takip etme şansı olmayan yoğun hekimler için yeni olabilir. Kitap ayrıca hayvanlarla ilgili çalışan bilim insanları, tarım danışmanları ve daha genel bağlamda hayvanlarına mevcut en iyi bakımı temin etmek isteyen yenilikçi çiftçi/koyun sahiplerine de seslenmektedir. 

      Bu kitap, büyük bilimsel ilerlemelere rağmen hastalık prevalansı, mortalite oranları, koyun çiftliklerine ilişkin sağlık standartlarında son kırk içinde çok az bir iyileşme olduğu yada hiçbir gelişme kaydedilmediği bilgisinden yola çıkılarak okunmalıdır. Metin veteriner hekimin klinik muayenesi ve hayvancılık uygulamalarının denetlenmesi ile bunu takiben pratik ve maliyet etkin tavsiyelere odaklanmalıdır. Örneğin: Yeni Zelanda’ da son on yıl içinde ulusal kuzulama etkinliği, veterinerlik bilgilerine bağlı olarak yaklaşık %20 oranında artmıştır. Böylesi genel bilgiler disiplinlere özgül bilimsel dergilerde nadiren yayımlanmaktadır ve bu nedenle yalnızca temel referanslar gösterilir. Okuyucular her bir hastalık durumuna ait kapsamlı bibliyografya için CAP Uluslar arası Hayvan Sağlığı ve Üretimi incelemelerine yönlendirilmiştir.

     Bölümler özgül vücut sistemlerine temellendirilmiştir, uygun durumlarda, söz konusu sistemin klinik muayenesine ilişkin ileri sürülen bir yaklaşımla başlamaktadır.bu sistematik yaklaşım en çok sinir ve solunum sistemleri için uygundur.

      Bölümlerin pek çoğu özgün klinik olguları konu alan egzersizlerle sonlanmaktadır. Okuyucuya hastanın öyküsü, klinik bulgular ile laboratuar ve ilgili test sonuçları verilmektedir. Daha sonra okuyucu ayırıcı tanılar, önerilen özgül tanı ve tedaviler doğrultusunda yönlendirilmektedir. Bu uygulama okuyucunun bir sonraki vücut sistemine geçmeden önce söz konusu bölümü anlayıp anlamadığının belirlenmesine olanak sağlar. Söz konusu yaklaşım öğrenciler için çok yaralıdır, diğer taraftan aynı durum koyunları yalnızca bazı durumlarda muayene eden hekimler için de geçerli olabilir.

............................

P.Scott 

 

Arka Kapak'taki Yazı:

Yazar çiftlik hayvanları ve ticari koyun yetiştiriciliğinde yıllara dayanan bir deneyime sahiptir. Bu kitapta klinik tıptaki en son gelişmelere odaklanıyor ve bu süreci koyun sağlığı ve yetiştiriciliği ile ilişkilendiriyor. Yazar, veteriner hekimin çiftçi ile tartışacağı uygulamaya yönelik ve maliyet etkin önerilerle birlikte veteriner klinik muayenesi ve hayvancılık uygulamasının kontrolü üzerinde durarak veteriner hekim ile çiftçi arasındaki ilişkiyi göz önünde bulunduruyor.

 Kitapta genel uygulamada karşılaşılan önemli koyun hastalıkları, bunların tanısı, tedavisi, prognozu ve kontrolü tanımlanıyor. Kitap her bir vücut sistemi temelinde bölümlere ayrılmış ve yeri geldiğinde bölümler söz konusu vücut sisteminin klinik incelenmesi için ileri bir yaklaşımla başlıyor. Bölümlerin çoğu özgün klinik olguların yer aldığı kendi kendine değerlendirme araştırmalarıyla sona eriyor. Kitap, uygulamadaki ve eğitim sürecindeki veteriner hekimler, hayvan bilimciler ve tanımsal düşmanlar ile hayvan sağlığına ilgi duyan bilim insanları için değerli bir kaynak olacaktır.  

 

 

 

 

 

 

 

 

  SİPARİŞ VER 

««  Fiyatını öğrenmek istiyorum

Fiyatını öğrenmek & Satın Almak istiyorum

««  Bulunduğu kategoriye git

« © »